Vítejte v naší kuchyni! Dnes vám představíme recept na zdravé květákové placičky, které připravíte snadno a rychle v troubě. Tyto placičky jsou skvělou alternativou k tradičním bramborovým placičkám a navíc jsou bohaté na vitamíny a vlákninu. Pokud hledáte způsob, jak si pochutnat na lahodném pokrmu, aniž byste se museli trápit s přebytečnými kaloriemi, jste na správném místě.
Co budete potřebovat
Než se pustíme do přípravy, podívejme se na seznam surovin:
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vajíčka
- 1/4 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku strouhankových střípků
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky sušeného oregana
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky sušeného majoránku
- Olivový olej
Jak na to
1. Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C a připravíme si plech s pečícím papírem.
2. Květák rozkrojíme na růžičky a povaříme ho ve vroucí osolené vodě asi 5 minut, nebo dokud nezměkne. Poté ho důkladně osušíme.
3. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na drobné kousky. Na pánvi si rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme cibuli a česnek dozlatova.
4. Do velké mísy přidáme uvařený a osušený květák, osmahnutou cibuli a česnek, vajíčka, strouhanku, strouhankové střípky a všechny koření – papriku, sůl, pepř, oregano, tymián a majoránku. Vše důkladně promícháme, dokud vznikne homogenní směs.
5. Z této směsi tvoříme placičky a pokládáme je na připravený plech. Pokapeme je olivovým olejem z obou stran.
6. Placičky pečeme v troubě asi 20-25 minut, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé.
Podávání
Tyto zdravé květákové placičky v troubě můžete podávat jako hlavní pokrm s dipem nebo jako přílohu k masu nebo rybě. Jsou skvělé i samotné, ozdobené čerstvou zeleninou a bylinkami.
Často kladené otázky (FAQs)
1. Mohu použít něco jiného místo květáku?
Ano, místo květáku můžete vyzkoušet i brokolici nebo kombinaci obou těchto zelenin.
2. Jaké dipy doporučujete k těmto placičkám?
K těmto placičkám skvěle pasuje tzatziki, hummus nebo pikantní rajčatový dip.
3. Mohu placičky připravit předem a zahřát je později?
Ano, můžete placičky připravit předem a zahřát je v troubě nebo mikrovlnce. Bude však nejlepší, když si je podáte čerstvé a křupavé.
Jsme si jisti, že si tyto zdravé květákové placičky v troubě zamilujete. Jsou chutné, výživné a skvělou volbou pro celou rodinu. Bon appétit!
Viz také: